saving - онтологија

акумулација повеќе

мн. акумулации
Вид збор: Именка, женски род
Дел од добивката што се остава за деловниот фонд и за инвестиции.
Албански: kursim
Употреба: Економија

економија повеќе

Види и: економика (ж.)
мн. економии
Вид збор: Именка, женски род
Штедливо, економично трошење.

заштеда повеќе

мн. заштеди
Вид збор: Именка, женски род
За пари - тие што се собрани со штедење покрај редовните трошоци.
Албански: kursim
Употреба: Економија
За средства, стоки, време - тоа што не е потрошено, што останало поради умерено трошење.
Албански: kursim

тиштење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
штедење
Албански: kursim

штедење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Собира пари или други средства.
Албански: kursim
Употреба: Економија
Примери:
Штедење електрична енергија.
Не троши пари.
Албански: kursim
Употреба: Економија
Примери:
Поради штедење.