saturate - онтологија

донајаде повеќе

Види и: најаде (св.)
(се) донајадат
Вид збор: Глагол, свршен
Се најаде доволно.

зајази повеќе

зајазат
Вид збор: Глагол, свршен
засити, задоволи
Албански: kënaqem, ngopem
Употреба: Преносно значење

засити повеќе

заситат
Вид збор: Глагол, свршен
Содржи нешто, се исполни со нешто во поголема количина.
Албански: mbush
(се засити) се пренасити
Албански: mbush
Употреба: Преносно значење

најаде повеќе

Види и: јаде (несв.)
најадат
Вид збор: Глагол, свршен
Нахрани некого, даде некому доволно да јаде.
Албански: haj, ushqehem, ngopem
(се најаде) Се нахрани, изеде доволно, до ситост.
Албански: ngopem

насити повеќе

наситат
Вид збор: Глагол, свршен
Тури, стави во течност некаква материја во големо количество или додека може да се раствора.
Албански: qull, ngop

нахрани повеќе

нахранат
Вид збор: Глагол, свршен
(се нахрани) Се најаде, се засити со храна.
Албански: ngopem

опсити повеќе

(се) опситат
Вид збор: Глагол, свршен
засити

подзасити повеќе

подзаситат
Вид збор: Глагол, свршен
Засити малку, донекаде.

сити повеќе

(се) ситат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се сити) се наситува
Албански: ngopem