sail - онтологија

бразди повеќе

браздат
Вид збор: Глагол, несвршен
Плови по вода, по воздух.
Албански: lundron
Употреба: Преносно значење

броди повеќе

бродат
Вид збор: Глагол, несвршен
плови
Албански: lundroj

доброди повеќе

добродат
Вид збор: Глагол, свршен
Пристигне пловејќи.
Албански: arrij me lundrim

заброди повеќе

забродат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да броди.
Албански: fillon të lundroj

заплива повеќе

запливаат
Вид збор: Глагол, свршен
заплови
Албански: lundroj
Употреба: Дијалектен збор

заплови повеќе

запловат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да плови.

плива повеќе

пливаат
Вид збор: Глагол, несвршен
плови
Албански: lundroj
Употреба: Дијалектен збор , Народна поезија

плови повеќе

пловат
Вид збор: Глагол, несвршен
За пловен објект: лаѓа, брод, подморница - се движи по површината на водата или во неа.
Албански: lundron
се движи, плива, транспортира
Албански: lundron
Употреба: Разговорно