saddle - онтологија

плешка повеќе

мн. плешки
Вид збор: Именка, женски род
Месо околу рамото.
Албански: shpatull
Употреба: Гастрономија
Примери:
Во торбата карта вино и една плешка со месо.

самар повеќе

мн. самари
Вид збор: Именка, машки род
Грубо седло, обично за магариња, маски и коњи.
Турски: semer Албански: samar, shalë
Примери:
Купи во градот нов самар за своето добро магаре.

самариште повеќе

Вид збор: Именка, среден род
самар
Употреба: Аугментатив

самарче повеќе

мн. самарчиња
Вид збор: Именка, среден род
самар
Употреба: Деминутив

седленце повеќе

Види и: седло (ср.)
мн. седленца
Вид збор: Именка, среден род
седло
Употреба: Деминутив

седло повеќе

мн. седла
Вид збор: Именка, среден род
Седало на јавач закрепено на коњ.
Албански: shalë
Примери:
(разг.) За магаре седло.
На велосипед, мотоцикл, трактор и сл. - седиште.
Албански: shalë, ulëse
Примери:
Го зеде велосипедот, се фрли на седлото и го снема.
Вдлабнато место на било.
Албански: shalë
Употреба: Геологија
Примери:
Одеше по седлото на планината.