rustle - онтологија

жуберка повеќе

жуберкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Жубори по малку, во помала мера.
Албански: ngutem

зажабурка повеќе

зажабуркаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да прави жабурки, да гргори.
Албански: fëshfëritje, shushurimë

зашуми повеќе

зашумат
Вид збор: Глагол, свршен
За ветар, море, дрвја - почне да шуми.
Албански: bën zhurmë, fëshfërij

зашушка повеќе

Види и: шушка (несв.)
зашушкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да шушка.
Албански: shushuris

пошуми повеќе

пошумат
Вид збор: Глагол, свршен
Шуми, бучи малку, кратко време.
Албански: ushton, shushuron

прошумоли повеќе

прошумолат
Вид збор: Глагол, свршен
Шумоли малку, некое време.

прошушка повеќе

прошушкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Шушка малку, некое време.

шепоти повеќе

шепотат
Вид збор: Глагол, несвршен
Шуми тивко, шумоли.
Албански: fëshfërit
Употреба: Преносно значење

шишти повеќе

шиштат
Вид збор: Глагол, несвршен
За апарат - испушта придушен, пискав звук.

шушка повеќе

шушкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Издава звук како од суви лисје и сл.
Албански: shushuris
Примери:
Нешто шушка во сеноно.

шушне повеќе

шушнат
Вид збор: Глагол, свршен
Издаде тивок звук.
Албански: shushuroj
Примери:
Нешто шушна во житото.