run away - онтологија

бега повеќе

бегаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се оддалечува со трчање.
Албански: ikë

забега повеќе

забегаат
Вид збор: Глагол, свршен
Избега, пребега.
Албански: ik

збега повеќе

збегаат
Вид збор: Глагол, свршен
Одеднаш почне да бега.
Албански: filloj të ikë

збрише повеќе

Види и: брише (св. и несв.)
збришат
Вид збор: Глагол, свршен
Избега, наеднаш го снема.
Албански: humbem, ik
Употреба: Разговорно

избега повеќе

Види и: бега (несв.)
избегаат
Вид збор: Глагол, свршен
Се оддалечи со трчање.
Албански: ik

одјури повеќе

одјурат
Вид збор: Глагол, свршен
избега, истрча

отрча повеќе

Види и: трча (несв.)
отрчаат
Вид збор: Глагол, свршен
Отиде со трчање.

побегнува повеќе

побегнуват
Вид збор: Глагол, несвршен
бега
Примери:
Како сето време текстот да го демнат солзи, но приказната најчесто му побегнува на плачот. [извор]

разбега повеќе

разбегаат
Вид збор: Глагол, свршен
Се растрча на сите страни.
Албански: shpërndaj, ik në çdo anë
(се разбега) (само мн. и 3 л. едн.)
Албански: ik, largohem
Примери:
За миг се разбегаа по куќите.

разбегува повеќе

Види и: разбега (св.)
(се) разбегуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) разбега

распрсне повеќе

распрснат
Вид збор: Глагол, свршен
(се распрсне) се растури, се разбега
Албански: largohet

спрашти повеќе

спраштат
Вид збор: Глагол, свршен
Брзо избега, обично со заменската форма ја.
Употреба: Разговорно
Примери:
Ја спраштил една ноќ

спраштува повеќе

Види и: спрашти (св.)
спраштуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
спрашти
Употреба: Разговорно