ruler - онтологија

вазал повеќе

мн. вазали
Вид збор: Именка, машки род
Владетел, државна власт или класа што се обврзува кон друга на послушност и помош.
Албански: sundimtar
Употреба: Историја

владар повеќе

мн. владари
Вид збор: Именка, машки род
Врховен поглавар во монархискиот систем на владеење; господар, монарх, крал, цар и сл.
Употреба: Општество

владејач повеќе

мн. владејачи
Вид збор: Именка, машки род
владетел

владетел повеќе

мн. владетели
Вид збор: Именка, машки род
владар
Албански: sundues

владичица повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Владарка, жена на владар.
Албански: sunduese

властодржец повеќе

мн. властодршци
Вид збор: Именка, машки род
Тој во чии раце е власта, моќта.

господар повеќе

мн. господари
Вид збор: Именка, машки род
владетел
Албански: sundimtar

земјовладејач повеќе

Види и: земјовладелец (м.)
мн. земјовладеачи
Вид збор: Именка, машки род
земјовладелец

линијар повеќе

мн. линијари
Вид збор: Именка, машки род
Направа (дрвена, метална, пластична) cо означени мерни единици (милиметри и сантиметри) што служи за подвлекување прави линии и за мерење должини.
Употреба: Математика

сантиметар повеќе

мн. сантиметри
Вид збор: Именка, машки род
Предмет што служи за мерење должина.
Албански: centimetër, matës

управувач повеќе

мн. управувачи
Вид збор: Именка, машки род
владетел
Албански: sundimtar
Употреба: Политика

штичка повеќе

Види и: штица (ж.)
мн. штички
Вид збор: Именка, женски род
линијар
Албански: vizore
Употреба: Дијалектен збор , Разговорно