rub - онтологија

доистрие повеќе

Види и: истрие (св.)
доистријат
Вид збор: Глагол, свршен
Истрие сè.
Албански: fërkoj
Истрие нешто сосема.
Албански: fërkoj
(се доистрие) Се истрие сосема, доволно.
Албански: fërkoj

затрие повеќе

затријат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да трие.
Албански: fërkoj
Истрие набрзина, во помала мера.
Албански: fërkoj
(се затрие) Почне да трие набрзина, во помала мера.
Албански: fërkoj

измачка повеќе

Види и: мачка (несв.)
измачкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Истрие со нешто мачкајќи со лековита материја.
Албански: lyej
Употреба: Медицина

изнамачка повеќе

Види и: намачка (св.)
изнамачкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Намачка, истрие добро.
Албански: lyej, fërkoj
(се изнамачка) се намачка
Албански: lyej, fërkoj

изриба повеќе

изрибаат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со рибање, чистење на некоја површина.
Албански: mbaroj me pastrim

испотрие повеќе

испотријат
Вид збор: Глагол, свршен
Истрие во голема мера.

истрие повеќе

Види и: трие (несв.)
истријат
Вид збор: Глагол, свршен
Со триење отстрани нечистотија, направи масажа.

мачка повеќе

мачкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Нанесува нешто на лицето или на кожата со триење, масирање.
Албански: fërkon
(се мачка) Си нанесува на кожата.
Албански: fërkon

натрие повеќе

натријат
Вид збор: Глагол, свршен
Истрие доволно, колку што е потребно.

подизмачка повеќе

Види и: измачка (св.)
подизмачкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Истрие малку со нешто, со лековита материја и сл.
(се подизмачка) Се истрие малку со лековита материја.

поистрие повеќе

Види и: истрие (св.)
поистријат
Вид збор: Глагол, свршен
Истрие некого, нешто малку или уште малку.
Албански: fërkoj
(се поистрие) Се истрие малку или уште малку.
Албански: fërkoj

понатрие повеќе

Види и: натрие (св.)
понатријат
Вид збор: Глагол, свршен
Натрие уште малку, донекаде.

протрие повеќе

протријат
Вид збор: Глагол, свршен
Истрие малку, краткотрајно, најчесто за дел од телото.
Албански: fërkoj
(се протрие) Се истрие малку, донекаде.
Албански: fërkoj

растрие повеќе

Види и: трие (несв.)
растријат
Вид збор: Глагол, свршен
Движи рака или нешто друго по некаква површина со притискање.
Албански: fërkoj
Примери:
Стана и си ги растри очите.

струже повеќе

стружат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се струже) Симнува од себе нечистотија со триење.
Албански: fërkoj

трие повеќе

тријат
Вид збор: Глагол, несвршен
Движи рака или нешто друго по некаква површина со притискање.
Албански: fërkoj
Чисти, вади нечистотија со триење.
Албански: fshij
(се трие) од нешто
Албански: fërkoj
(се трие) Си ја вади нечистотијата од телото со триење.
Албански: fshij

трла повеќе

Види и: трие (несв.)
(се) трлаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) трие
Употреба: Дијалектен збор