root out - онтологија

доискорени повеќе

Види и: искорени (св.)
доискоренат
Вид збор: Глагол, свршен
Искорени сосема, до крај.

искорени повеќе

искоренат
Вид збор: Глагол, свршен
Извади од корен, отстрани, откорне.
Албански: çrrënjos
Отстрани сосема, целосно уништи.
Албански: çrrënjos, zhduk
Употреба: Преносно значење

искорне повеќе

искорнат
Вид збор: Глагол, свршен
искорени
Албански: shkul

корне повеќе

корнат
Вид збор: Глагол, несвршен
За растение - вади од корен.
Албански: shkul

подискорне повеќе

Види и: искорне (св.)
подискорнат
Вид збор: Глагол, свршен
Искорне малку, во одредена мера.

поискорени повеќе

Види и: искорени (св.)
поискоренат
Вид збор: Глагол, свршен
Искорени целосно, искорени со засилен интензитет.
Албански: shkul shumë, çrrënjos
(се поискорени) се искорени
Албански: shkulet, çrrënjoset
Употреба: Преносно значење

покорне повеќе

покорнат
Вид збор: Глагол, свршен
Искорне, накорне малку нешто или корне кратко време.

раскорне повеќе

раскорнат
Вид збор: Глагол, свршен
Корне на повеќе места, повеќе или уште малку повеќе.