roll - онтологија

брбешка повеќе

брбешкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Валка колачи, обложува во мелени ореви, кокос, шеќер во прави сл.
Албански: rrotull
Употреба: Гастрономија , Преносно значење

вала повеќе

валаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Со тркалање преместува, обично тоа што е тркалесто.
Албански: rrokullis
Под притисок со валјаци намалува дебелина на метал.
Албански: rrotullis
Употреба: Технологија
Со тркалање обложува нешто со некаква материја.
Албански: rrotullis
(се вала) се тркала
Албански: rrotullis

валка повеќе

валкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
тркала
Албански: rrotullis
вала
Албански: fëlliq
(се валка) се тркала
Албански: rrotullis

валчи повеќе

валчат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави, обликува нешто во издолжено тркалезна форма.

витка повеќе

виткаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Замота, прави да биде завиткано, замотано во нешто.
Албански: mbështjell

вргали повеќе

(се) вргалат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се тркала, се прпелка по песок и сл.
Албански: rrokulliset
Употреба: Разговорно

грвала повеќе

грвалаат
Вид збор: Глагол, несвршен
тркала, валка
Албански: rrokullis

довалка повеќе

довалкаат
Вид збор: Глагол, свршен
дотркала
Албански: rrotulloj
(се довалка) се дотркала
Албански: rrotulloj, rrokullisë

докутура повеќе

докутураат
Вид збор: Глагол, свршен
дотркала
Албански: rrokulliset
Употреба: Разговорно

дотркала повеќе

Види и: тркала (несв.)
дотркалаа
Вид збор: Глагол, свршен
Донесе нешто со тркалање.
(се дотркала) Стигне до некаде со тркалање.

завала повеќе

завалаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да тркала.
Албански: fillon të rrokullis
(се завала) Почне да се тркала.
Албански: fillon të rrokullis

завалка повеќе

завалкаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се завалка) Почне да се тркала, се затркала
Албански: rrotullon

завитка повеќе

завиткаат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде валчест облик на нешто, свитка, намота во ролна.
Албански: rrotullis

загрвала повеќе

Види и: грвала (несв.)
загрвалаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да грвала нешто.
Албански: rrokullis, rrotulloj
(се загрвала) Почне да се грвала.
Албански: rrokulliset, rrotullohet

закртала повеќе

Види и: затркала (св.)
(се) закрталаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) затркала
Употреба: Дијалектен збор

затркала повеќе

Види и: тркала (несв.)
затркалаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да тркала.
Албански: fillon të rrokulliset
(се затркала) Почне да се тркала.
Албански: fillon të rrokulliset

извала повеќе

извалаат
Вид збор: Глагол, свршен
3аврши со валање.

исповала повеќе

Види и: извала (св.)
исповалаат
Вид збор: Глагол, свршен
Извала многу предмети.
Албански: petëzoj, rrokullis
Извала во голема мера.
Албански: shtrij, petëzoj
(се исповала) Се извала, се истркала на земја во голема мера.
Албански: rrokullisem

истркала повеќе

Види и: тркала (несв.)
истркалаат
Вид збор: Глагол, свршен
Со тркалање отстрани, премести, оддалечи нешто.
Албански: rrokulliset
(се истркала) Падне, се спушти однекаде (од скали, нагорнина) со тркалање, со превртување.
Албански: bie me rrokullisje

истркалка повеќе

Види и: истркала (св.)
(се) истркалкаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) истркала

кутина повеќе

кутинаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се кутина) Се истркала.
Албански: rrotullohem, rrokullisem

навала повеќе

Види и: вала (несв.)
навалаат
Вид збор: Глагол, свршен
Вала доволно, големо количество.
Албански: rrotulloj
Со тркалање донесе нешто.
Албански: rrokulis

насуче повеќе

насучат
Вид збор: Глагол, свршен
Со сучење, развивање тесто добие доволно кори (за пита и сл.)

натркала повеќе

натркалаат
Вид збор: Глагол, свршен
Со тркалање надонесе, натрупа нешто.
Албански: rrotulloj
(се натркала) Се належи, се наигра со тркалање.
Албански: kanqem me rrotullim

отркала повеќе

отркалаат
Вид збор: Глагол, свршен
Тркала нешто до одредено место.
Албански: rrokullis
(се отркала) Се тркала до некаде.
Албански: rrokullis

поврти повеќе

Види и: врти (несв.)
повртат
Вид збор: Глагол, свршен
Врти малку, кратко време.
Албански: rrotulloj, shpërvjel
(се поврти) Се врти малку, кратко време.
Албански: sillem, rrotullohem
(се поврти) Се задржи (бесцелно), се позанимава малку, кратко време.
Албански: shëtis, bredh

погрвала повеќе

Види и: грвала (несв.)
погрвалаат
Вид збор: Глагол, свршен
Грвала малку, кратко време.
(се погрвала) се потркала

потркала повеќе

потркалаат
Вид збор: Глагол, свршен
Тркала малку, кратко време.
Албански: rrokullis pak
(се потркала) Се тркала малку, кратко време.
Албански: rrokulliste pak

превалка повеќе

превалкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави нешто во нешто, превртувајќи го, за да се нафати од тоа што е ставено.
истркала

протркала повеќе

протркалаат
Вид збор: Глагол, свршен
Тркала малку, кратко време.

развалка повеќе

(се) развалкаат
Вид збор: Глагол, свршен
се истркала

распрпела повеќе

Види и: прпела (несв.)
распрпелаат
Вид збор: Глагол, свршен
Прпела малку или уште малку.
(се распрпела) Се прпела малку или уште малку.

растркала повеќе

растркалаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да тркала нешто или некого.
(се растркала) Почне да се тркала.

свие повеќе

свијат
Вид збор: Глагол, свршен
Завие нешто во вид на траба.
Албански: rrokullis

свитка повеќе

свиткаат
Вид збор: Глагол, свршен
изврти, искриви
Албански: dredh
Завие нешто во вид на траба.
Албански: mbështjell

скртала повеќе

Види и: стркала (св.)
(се) скрталат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) стркала

стркала повеќе

Види и: тркала (несв.)
стркалаат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине растојание со тркалање.
Албански: rrokullis
Примери:
Го стркала каменот в река.
(се стркала) Падне со тркалање.
Албански: rrokulliset
Примери:
Се стркала кон дрвото.

стркалка повеќе

стркалкаат
Вид збор: Глагол, свршен
стркала
Употреба: Деминутив
(се стркалка) се стркала
Употреба: Деминутив

тркала повеќе

тркалаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се врти) Се движи во круг околу својата оска.
Албански: rrotulloj

тркалка повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
тркала
Употреба: Деминутив

тркалне повеќе

Види и: тркала (несв.)
тркалнат
Вид збор: Глагол, свршен
Тркала нешто донекаде (малку).
Албански: rrokullis
(се тркалне) се тркала (малку).
Албански: rrokulliset

увива повеќе

Види и: увие (св.)
увиваат
Вид збор: Глагол, несвршен
усукува
Албански: përdredhur

усуче повеќе

усучат
Вид збор: Глагол, свршен
За кори, пита: меси, расуче.
Албански: dredh, rrotulloj
Употреба: Гастрономија
(се усуче) се свитка
Албански: përdredhë, krudhë

усучува повеќе

Види и: усуче (св.)
усучуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(за кора, пита) меси, расукува
Албански: gatuaj
Употреба: Гастрономија
(се усучува) се врти
Албански: kthej
Употреба: Преносно значење

утркала повеќе

утркалат
Вид збор: Глагол, свршен
стркала
Употреба: Народна поезија
Примери:
Му утркала руса глава.

цркала повеќе

Види и: тркала (несв.)
цркалаат
Вид збор: Глагол, несвршен
тркала
Употреба: Дијалектен збор