role - онтологија

задача повеќе

мн. задачи
Вид збор: Именка, женски род
Нешто што има поширока цел, намена, улога и сл.
Албански: detyrë, rol

лик повеќе

мн. ликови
Вид збор: Именка, машки род
Носител на улога во сценско дело.
Албански: rol, personazh

ролја повеќе

мн. ролји
Вид збор: Именка, женски род
Драмски лик што се исполнува од артист на сцена, филм и сл.
Албански: rol
Употреба: Сцена
Текстот на одделен артист.
Албански: rol
Употреба: Сцена
Работа, служба во својството на некој.
Албански: rol

својство повеќе

Вид збор: Именка, среден род
улога
Албански: rol
Употреба: Преносно значење
Примери:
Во својството на претседател.

улога повеќе

мн. улоги
Вид збор: Именка, женски род
Ролја на глумец.
Албански: rol
Употреба: Сцена
Примери:
Главна улога.