rock - онтологија

думка повеќе

думкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
лула, ниша
Албански: tund, luhat
Употреба: Дијалектен збор

забер повеќе

мн. забери
Вид збор: Именка, машки род
карпа, спила

заклати повеќе

Види и: клати (несв.)
заклатат
Вид збор: Глагол, свршен
(се заклати) Почне да се клати.
Албански: fillon të lëkundet

залула повеќе

залулаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да лула некого или нешто.
Албански: trondit

заниша повеќе

Види и: ниша (несв.)
занишаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да ниша.
Албански: lëkundem, tundem
(се заниша) Почне да се ниша.
Албански: lëkundet

ѕенѕа повеќе

ѕенѕаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се ѕенѕа) Се клацка, се ниша (при движење, одење, возење).
Албански: tundem

камен повеќе

мн. камење
Вид збор: Именка, машки род
Одделна карпа или откршен дел од таква маса, помал или поголем, во природна форма или обликуван според потребата.
Албански: gur
Употреба: Геологија

карпа повеќе

мн. карпи
Вид збор: Именка, женски род
Голема камена маса што се издига над површината.
Албански: shkëmb
Употреба: Геологија
Голем, силен, издржлив човек.
Албански: shkëmb, krep
Употреба: Преносно значење

кланца повеќе

(се) кланцаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) клацка

клацка повеќе

клацкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
клати, ниша
Албански: shkund

крепа повеќе

мн. крепи
Вид збор: Именка, женски род
Парче од карпа, камен.
Албански: shkëmb

крла повеќе

крлаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Ниша, лула некого (обично дете).
Албански: luhat, përkund

лелее повеќе

лелеат
Вид збор: Глагол, несвршен
ниша, лула
Албански: përkund, luhat

лула повеќе

лулаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави нешто да се движи рамномерно.
Албански: luhas

нишка повеќе

нишкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Полека, слабо ниша.
Албански: luhat

подзаниша повеќе

подзанишаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се подзаниша) Се заниша, се залула малку, донекаде.

полула повеќе

полулаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се полула) Се лула малку, кратко време.
Албански: përkund pak

скала повеќе

мн. скали
Вид збор: Именка, женски род
Голема камена маса, камена маса со еднородна структура.
Албански: shkëmb
Употреба: Геологија , Дијалектен збор

спила повеќе

мн. спили
Вид збор: Именка, женски род
Стрмна висока карпа.

стена повеќе

мн. стени
Вид збор: Именка, женски род
карпа
Албански: shkëmb
Употреба: Географија

шкарпа повеќе

Види и: карпа (ж.)
мн. шкарпи
Вид збор: Именка, женски род
карпа
Употреба: Дијалектен збор