roast - онтологија

доиспече повеќе

Види и: испече (св.)
доиспечат
Вид збор: Глагол, свршен
Испече нешто доволно, до потребната мера, допече.
Албански: pjek

допржи повеќе

допржат
Вид збор: Глагол, свршен
Испржи добро, доволно.
Употреба: Гастрономија

запече повеќе

запечат
Вид збор: Глагол, свршен
Испече малку, одозгора, запржи.
Албански: pjek, rostoj
Употреба: Гастрономија
(се запече) Се испече малку, одозгора.
Албански: piqet, rostohet
Употреба: Гастрономија

запржи повеќе

Види и: пржи (несв.)
запржат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да пржи.
Албански: fërgoj
Употреба: Гастрономија
Испржи само малку или во мало количество.
Албански: fërgoj

испржи повеќе

испржат
Вид збор: Глагол, свршен
Со пржење приготви јадење.
Албански: fërgoj
Употреба: Гастрономија

опржи повеќе

Види и: испржи (св.)
опржат
Вид збор: Глагол, свршен
испржи

пече повеќе

пече
Вид збор: Глагол, несвршен
пржи, вари
Албански: pjek
Употреба: Дијалектен збор

подзапржи повеќе

подзапржат
Вид збор: Глагол, свршен
Запржи нешто малку, набрзина.
Употреба: Гастрономија

поиспржи повеќе

Види и: испржи (св.)
поиспржат
Вид збор: Глагол, свршен
Испржи нешто уште малку.
Албански: fërgoj, përzhit
Употреба: Гастрономија
Испржи нешто во големо количество.
Албански: fërgoj, përzhit
Употреба: Гастрономија

поопржи повеќе

Види и: поиспржи (св.)
поопржат
Вид збор: Глагол, свршен
поиспржи

попржи повеќе

Види и: пржи (несв.)
попржат
Вид збор: Глагол, свршен
Пржи уште малку, кратко време.
Употреба: Гастрономија
(се попржи) Се пржи малку, кратко време.

припече повеќе

припечат
Вид збор: Глагол, свршен
Испече од тоа што се испекло уште малку.
Албански: pjek

спржи повеќе

спржат
Вид збор: Глагол, свршен
Приготви со пржење.
Албански: përzhit, fërgon
Употреба: Гастрономија
Примери:
Спржија неколку јајца со сланина.