risk - онтологија

авантура повеќе

мн. авантури
Вид збор: Именка, женски род
Несигурен, ризичен потфат, со непредвидливи последици.
Албански: aventurë, rrezik

рескир повеќе

Види и: ризик (м.)
Вид збор: Именка, машки род
ризик

ризик повеќе

мн. ризици
Вид збор: Именка, машки род
Возможна опасност од нешто.
Албански: rrezik
Примери:
Се изложи непотребно на ризик.

ризичност повеќе

Види и: ризичен (прид.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
ризичен

риск повеќе

Види и: ризик (м.)
мн. рискови
Вид збор: Именка, машки род
ризик

рискантност повеќе

Види и: ризичност (ж.)
рискантноста
Вид збор: Именка, женски род
ризичност

рискување повеќе

Види и: ризикување (ср.)
мн. рискувања
Вид збор: Именка, среден род
ризикување