ripen - онтологија

втаса повеќе

втасаат
Вид збор: Глагол, свршен
узрее, созрее, порасне
Албански: bëhem, piqem

дозрее повеќе

Види и: зрее (несв.)
дозреат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане зрел, узрее добро.
Албански: piqet

доспее повеќе

доспеат
Вид збор: Глагол, свршен
созрее
Албански: piqem

достаса повеќе

достасаат
Вид збор: Глагол, свршен
Порасне, постигне зрелост.
Албански: piqem

зазрее повеќе

Види и: зрее (несв.)
зазреат
Вид збор: Глагол, свршен
За плод - почне да зрее.
Албански: piqet, bëhet
Употреба: Ботаника

зрее повеќе

зреат
Вид збор: Глагол, несвршен
Станува зрел, узрева.
Албански: piqet
За некои производи - стасува за употреба, добива вкус.
Албански: arrin, piqet
Употреба: Преносно значење

надрочи повеќе

надрочат
Вид збор: Глагол, свршен
За плод - нарасне, стане крупен, јадар, зрел.
Употреба: Земјоделство

назрее повеќе

назреат
Вид збор: Глагол, свршен
Доволно узрее.
Албански: piqet mjaft, bëhet

позрее повеќе

позреат
Вид збор: Глагол, свршен
Зрее малку или уште.

поназрее повеќе

поназреат
Вид збор: Глагол, свршен
Созрее до определен степен.

поузрее повеќе

Види и: узрее (св.)
поузреат
Вид збор: Глагол, свршен
Узрее малку, уште малку, донекаде.

превтаса повеќе

превтасаат
Вид збор: Глагол, свршен
Дојде во определена состојба на надминат степен.
Албански: piqet, bëhet

престаса повеќе

престасаат
Вид збор: Глагол, свршен
Стаса, нарасне повече од потребното.
Албански: arriti

созрева повеќе

Види и: созрее (св.)
созреваат
Вид збор: Глагол, несвршен
узрева
Употреба: Ретко
Примери:
Женските деца побрзо созреваат.

созрее повеќе

Види и: узрее (св.)
созреат
Вид збор: Глагол, свршен
За плод - стане зрел.
Албански: piqet

стори повеќе

сторат
Вид збор: Глагол, свршен
(се стори) За зеленчук подготвен за зимница: му дојде време.
Албански: bëj, pjek

узрее повеќе

узреат
Вид збор: Глагол, свршен
(за плод) созрее, дозрее
Албански: pjek
Употреба: Ботаника