result - онтологија

вроди повеќе

вродат
Вид збор: Глагол, свршен
роди плод

излезе повеќе

излезат
Вид збор: Глагол, свршен
Се појави како резултат.
Албански: paraqit
За сметка - се покаже.

прави повеќе

прават
Вид збор: Глагол, несвршен
За математички операции - пресметува, изнесува, чини.

произлезе повеќе

произлезат
Вид збор: Глагол, свршен
Резултира од нешто.
Албански: rezulton

резултира повеќе

резултираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Настанува како последица од нешто, следува, води потекло.
Примери:
Да се испита од каде резултираат тие појави.