rest - онтологија

запладни повеќе

запладнат
Вид збор: Глагол, свршен
За овци - почне да пладнува.
Албански: mrizoj

запре повеќе

запрат
Вид збор: Глагол, свршен
(се запре) Се задржи на нешто, обрне поголемо внимание на нешто.
Албански: pushoj

застои повеќе

Види и: стои (несв.)
застојат
Вид збор: Глагол, свршен
(се застои) Се задржи подолго време на исто место.
Албански: qëndrij

здивне повеќе

здивнат
Вид збор: Глагол, свршен
одмори, отпочине
Албански: pushoj

кроти повеќе

кротат
Вид збор: Глагол, несвршен
мирува
Албански: hesht, pushoj

мирува повеќе

мируваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Седи мирен, е мирен, не е активен.
Албански: hesht, qëndron

напочине повеќе

(се) напочинат
Вид збор: Глагол, свршен
Доволно, добро се почине.

одлежи повеќе

Види и: лежи (несв.)
одлежат
Вид збор: Глагол, свршен
Лежи определено време болен.
Албански: prehem, shtrihem

одмара повеќе

Види и: одмора (несв.)
(се) одмараат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) одмора
Албански: pushoj

одмора повеќе

(се) одмораат
Вид збор: Глагол, несвршен
Починува, поминува време во одмор.

одмори повеќе

одморат
Вид збор: Глагол, свршен
Остави, даде некому да се почине.
Албански: pushoj, çlodh
Помине време во одмор, се почине.
Албански: pushoj, çlodhem
(се одмори) Се почине, поврати сили.
Албански: pushoj

отпочине повеќе

(си) отпочинат
Вид збор: Глагол, свршен
Се одмори.

пладнува повеќе

пладнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
За човек - одмора на пладне, починува.
Албански: pushoj

подздивне повеќе

подздивнат
Вид збор: Глагол, свршен
Одмори малку, кратко време.

пододмори повеќе

пододморат
Вид збор: Глагол, свршен
Одмори малку, во некоја мера.
(се пододмори) Се одмори малку.

поодмори повеќе

Види и: одмори (св.)
поодморат
Вид збор: Глагол, свршен
Одмори некого, нешто малку, некое време.
Албански: pushoj
(се поодмори) Се одмори малку, извесно време.
Албански: pushoj,çlodh

попочине повеќе

Види и: почине (св.)
(си) попочине
Вид збор: Глагол, свршен
Се почине малку, некое време.

попроветри повеќе

Види и: проветри (св.)
попроветрат
Вид збор: Глагол, свршен
Одмори малку.
(се попроветри) Се одмори, се освежи малку, донекаде.

постои повеќе

постојат
Вид збор: Глагол, свршен
Отседи, отстои, мирува некое време.
Албански: qëndroј pak

почива повеќе

почиваат
Вид збор: Глагол, несвршен
се одмара
Албански: pushoj
Лежи во гроб.
Албански: pushon

почине повеќе

починат
Вид збор: Глагол, свршен
одмори
Албански: pushoj
Примери:
Чекај, да починам малку.

празнува повеќе

празнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
не работи, одмора
Албански: festoj, pushoj

седи повеќе

седат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се наоѓа во состојба на бездејност, одмор.

спие повеќе

спијат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се наоѓа во состојба на полн мир.
Албански: pushoj
Употреба: Преносно значење
Почива, лежи умрен.
Албански: ndërron jetë
Употреба: Преносно значење

стои повеќе

стојат
Вид збор: Глагол, несвршен
Останува на истото место, не се движи.
Албански: qëndron