respond - онтологија

огласи повеќе

огласат
Вид збор: Глагол, свршен
(се огласи) Се јави, се појави објавувајќи нешто.
Албански: reagoj

одврати повеќе

одвратат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи вратка, возврати на ист, соодветен начин на нешто направено од некого.
Албански: përgjigje

одгласи повеќе

(се) одгласат
Вид збор: Глагол, свршен
Се јави, одговори на нечие викање, повикување.
Албански: përgjigjem, reagoj

одговара повеќе

Види и: одговори (св.)
одговараат
Вид збор: Глагол, несвршен
Одговорен е, носи одговорност за нешто.
Албански: përgjegjës

одговори повеќе

одговорат
Вид збор: Глагол, свршен
Испрати писмо во одговор на примено писмо.
Албански: përgjigjet

одзве повеќе

Види и: оѕвие (св.)
(се) одзват
Вид збор: Глагол, свршен
Излезе во пресрет, прифати покана, исполни молба, желба.
Албански: përgjigje

одзове повеќе

Види и: одзве (св.)
(се) одзоват
Вид збор: Глагол, свршен
(се) одзве

оѕве повеќе

Види и: одзве (св.)
(се) оѕват
Вид збор: Глагол, свршен
Одговори на обраќање.

респондира повеќе

респондираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Одговара, соодветствува со нешто или со некого или едно со друго.
Прифати, прифаќа, се согласи, се согласува со нешто.