resolution - онтологија

крај повеќе

мн. краеви
Вид збор: Именка, машки род
разврска

разврска повеќе

мн. разврски
Вид збор: Именка, женски род
Разрешување, расплетување на некаков судир, обично во уметничко дело.
Примери:
Трагична разврска

разрешавање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) разрешава
Албански: shkarkuarje, zbërthim
Примери:
Зависи од правилното разрешавање на националното прашање.

разрешение повеќе

Види и: разрешавање (ср.)
мн. разрешенија
Вид збор: Именка, среден род
разрешавање
Употреба: Архаизам

расплет повеќе

мн. расплети
Вид збор: Именка, машки род
Размрсување на нешто; книжевна епизода на литературно дело.
Албански: zgjidhje, epilog
Употреба: Литература
Расчистување, размрсување на нешто.
Албански: epilog, zgjidhje
Употреба: Книжевен збор

резолуција повеќе

мн. резолуции
Вид збор: Именка, женски род
Заклучок на состанок, конгрес, собрание и сл.
Албански: rezolutë
Употреба: Административен термин , Дипломатија
Примери:
протестна резолуција
Квалитет на сликата, острина на слика.
Албански: rezolucion
Употреба: Информатика
Примери:
дисплеј со резолуција 1196 x 720 пиксели

решавање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
одлучување
Албански: zgjidhje