reputation - онтологија

глас повеќе

мн. гласови
Вид збор: Именка, машки род
углед, позиција, реноме
Албански: reputacion

збор повеќе

мн. зборови
Вид збор: Именка, машки род
Озборување, лош глас.
Албански: reputacion

име повеќе

мн. имиња
Вид збор: Именка, среден род
Глас (добар или лош), лична или фамилијарна репутација, углед, слава.
Албански: reputacion
Употреба: Преносно значење

педигре повеќе

мн. педигреа
Вид збор: Именка, среден род
Углед, реноме, репутација на основа на потекло.
Албански: reputacion, renome
Употреба: Преносно значење

реноме повеќе

мн. реномеа
Вид збор: Именка, среден род
Установено добро мислење за некого, добар глас, прочуеност, популарност.
Француски: renommé

репутација повеќе

репутацијата
Вид збор: Именка, женски род
Установено мислење за добродетелите или недостатоците на некого.

углед повеќе

(едн.) угледот
Вид збор: Именка, машки род
авторитет

угледност повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
углед, авторитет

шан повеќе

(едн.) шанот
Вид збор: Именка, машки род
Добар глас, углед.
Турски: şan
Употреба: Архаизам , Разговорно
Примери:
(разг.) Му го скрши шанот на некого.