representative - онтологија

гласноговорник повеќе

мн. гласноговорници
Вид збор: Именка, машки род
Човек што е задолжен да изнесува нечии ставови.

застапник повеќе

мн. застапници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што застапува нечии интереси.
Албански: përfaqësues
Тој што се застапува за нешто.
Албански: reprezentues, përfaqësues
Употреба: Преносно значење

намесник повеќе

мн. намесници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што управува во името на некого.
Албански: përfaqësues

повереник повеќе

мн. повереници
Вид збор: Именка, машки род
Претставник, агент на фирма и сл.
Албански: përfaqësues
Употреба: Економија

претставник повеќе

мн. претставници
Вид збор: Именка, машки род
Лице што претставува, застапува нечии интереси.
Албански: përfaqësues

репрезент повеќе

мн. репрезенти
Вид збор: Именка, машки род
репрезентант

репрезентант повеќе

мн. репрезентанти
Вид збор: Именка, машки род
Претставник на некого или на нешто.
Примери:
Главните репрезентанти на државата.