report - онтологија

декларира повеќе

декларираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Означи, означува, пријави, пријавува нешто во декларација
Албански: raportoj
Употреба: Административен термин

дојави повеќе

Види и: јави (св.)
дојават
Вид збор: Глагол, свршен
Јави до некого.
Употреба: Правда

извести повеќе

известат
Вид збор: Глагол, свршен
Јави вест некому, соопшти, поднесе извештај за некаков настан.

јави повеќе

јават
Вид збор: Глагол, свршен
Пријави некого или нешто.
Албански: raportoj

накаже повеќе

накажат
Вид збор: Глагол, свршен
Поткаже, предаде, се пожали на некого.
Албански: tregoj
Употреба: Разговорно

обзнани повеќе

обзнанат
Вид збор: Глагол, свршен
Изнесе во јавност.

отчита повеќе

отчитаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се отчита) Даде отчет.
Албански: raportoj

пријави повеќе

пријават
Вид збор: Глагол, свршен
Даде, поднесе пријава (писмено или усно).
Албански: paraqit

рапортира повеќе

рапортираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Извести, известува, поднесе, поднесува рапорт.

репортира повеќе

репортираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се занимава со репортерска работа.

реферира повеќе

реферираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Одржи, држи реферат, извести, известува, изложи, излага содржината на нешто.
Албански: refroj, raportoj