reply - онтологија

возврати повеќе

возвратат
Вид збор: Глагол, свршен
одговори, одврати
Албански: rrikthen, përgjigj

врати повеќе

вратат
Вид збор: Глагол, свршен
одговори
Албански: u përgjigj

каршилак повеќе

мн. каршилаци
Вид збор: Именка, машки род
Одговор на прашање, одговарање.
Турски: karşılık Албански: përgjigje
Употреба: Разговорно

одзве повеќе

Види и: оѕвие (св.)
(се) одзват
Вид збор: Глагол, свршен
Одговори со глас, на нечиј повик.
Албански: përgjigjet

поврати повеќе

повратат
Вид збор: Глагол, свршен
одговори, возврати
Албански: përgjigj

презборува повеќе

презборуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Возвраќа, не премолчува некому на добиена забелешка, приговор, укор и сл.

реплика повеќе

мн. реплики
Вид збор: Именка, женски род
Одговор, забелешка на нечиј говор.
Албански: përgjigj
Одговор од место на говорник на собрание, конгрес и сл.
Албански: përgjigj
Во театарот - зборови на едно лице по кои зборува друго лице.
Албански: përgjigj
Употреба: Сцена

реплицира повеќе

реплицираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Направи, прави забелешка на нечиј одговор.
Албански: replikoj
Дава приговор, прави реплика во тек на некоја дебата.
Албански: replikoj

рече повеќе

речат
Вид збор: Глагол, свршен
Каже нешто како одговор.
Албански: përgjigje