repetition - онтологија

повторување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(глаг. им.) повтори
Албански: përsëritje
Примери:
Повторување на судскиот процес.

репетиција повеќе

мн. репетиции
Вид збор: Именка, женски род
Разучување или пробно изведување на драмско или музичко дело.
Употреба: Сцена

реплика повеќе

мн. реплики
Вид збор: Именка, женски род
Повторување музичка фраза со друг глас или во друга тоналност.
Албански: ripërsërit
Употреба: Музика и танц

реприза повеќе

мн. репризи
Вид збор: Именка, женски род
Во театарот - повторна изведба на една пиеса, особено првата претстава по премиерата.
Француски: reprise Албански: reprizë
Повторување на некој дел од музичко дело.
Француски: reprise Албански: reprizë
Употреба: Музика и танц
Примери:
Репризата беше поуспешна од премиерата.

репродукција повеќе

мн. репродукции
Вид збор: Именка, женски род
Воопшто - обновување, повторување.
Албански: përsëritje