remote - онтологија

далек повеќе

Види и: далечен (прид.)
далекиот
Вид збор: Придавка
далечен

далечен повеќе

далечни
Вид збор: Придавка
Што е на голема оддалеченост.
Албански: i largët

дописен повеќе

дописниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на допишување.

забутан повеќе

Види и: забута (св.)
забутаниот
Вид збор: Придавка
Што е оддалечен, изолиран.

загубен повеќе

Види и: загуби (св.)
загубениот
Вид збор: Придавка
Што е далечен, зафрлен.
Албански: i harruar
Употреба: Преносно значење

искраен повеќе

искрајни
Вид збор: Придавка
последен, подалечен, краен

искраја повеќе

Вид збор: Прилог
скраја

краен повеќе

крајни
Вид збор: Придавка
Што е оддалечен.

оддалечен повеќе

оддалечениот
Вид збор: Придавка
Што се наоѓа далеку, што е на растојание.

скраја повеќе

Вид збор: Прилог
далеку
Употреба: Разговорно