remind - онтологија

зауми повеќе

заумат
Вид збор: Глагол, свршен
напомни, спомене
Албански: rikujtoj

намниса повеќе

намнисаат
Вид збор: Глагол, свршен
Потсети некого на нешто.
Албански: rikujtoj, përkujtoj
Употреба: Разговорно

напомене повеќе

Види и: напомни (св.)
напоменат
Вид збор: Глагол, свршен
напомни
Употреба: Дијалектен збор

напомни повеќе

напомнат
Вид збор: Глагол, свршен
Спомене нешто, потсети.

напомнува повеќе

Види и: напомни (св.)
напомнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
напомни
Албански: përmend, kujtoj

науми повеќе

наумат
Вид збор: Глагол, свршен
потсети
Албански: kujtoj

опомене повеќе

опоменат
Вид збор: Глагол, свршен
предупреди, потсети
Албански: kujtoj, paralajmëroj

подговори повеќе

подговорат
Вид збор: Глагол, свршен
Незабележано потсети некого на нешто.

понапомни повеќе

Види и: напомни (св.)
понапомнат
Вид збор: Глагол, свршен
Напомни, потсети некого.

потсети повеќе

потсетат
Вид збор: Глагол, свршен
Спомене некому нешто да не заборави, обнови некому сеќавање, знаење.
Албански: përkujtoj

потсетува повеќе

Види и: потсети (св.)
(се) потсетуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Личи на некого или нешто.
Албански: kujtoj

препса повеќе

препсаат
Вид збор: Глагол, свршен
личи, наликува
Употреба: Архаизам

спомене повеќе

споменат
Вид збор: Глагол, свршен
Наведе на мисла, напомене.
Албански: përmend, kujtoj