release - онтологија

испушти повеќе

испуштат
Вид збор: Глагол, свршен
За течност - пушти да истече од некаде.
Албански: rrjedh
Пушти, оддели од себе.
Албански: lëshoj

ослободи повеќе

ослободат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да биде достапно, подвижно нешто што било врзано, приклештено и сл.
Албански: liroj
Направи да дојде до израз нешто што било прикриено.
Албански: liroj, lëshoj
Отфрли обвинение, оптужба.
Албански: liroj

откочи повеќе

откочат
Вид збор: Глагол, свршен
Ослободи, отпушти да работи, подготви да работи нешто што било закочено некаков механизам, кочница, пушка и сл.
Албански: çfrenoj, zhbllokoj

отпушти повеќе

отпуштат
Вид збор: Глагол, свршен
Престане да држи, пушти, испушти нешто од рака.
Албански: liroj
Ослободи, пушти некого од служба, од војска, од затвор, од болница и сл.
Албански: shkarkoj
Пушти во промет, даде за користење.
Албански: lehtësoj
Отстрани препрека, овозможи протек, излез.
Албански: lehtësoj
Се издели во резултат на хемиска реакција.
Албански: lehtësoj

подотпушти повеќе

подотпуштаат
Вид збор: Глагол, свршен
Отпушти малку, донекаде.

разреши повеќе

разрешат
Вид збор: Глагол, свршен
Ослободи некого од обврска, должност, функција.
Албански: shkarkoj