relax - онтологија

одлабави повеќе

одлабават
Вид збор: Глагол, свршен
(се одлабави) Се ослободи од напнатост.
Албански: lirohet, relaksohet

олабави повеќе

олабават
Вид збор: Глагол, свршен
(се олабави) Се ослободи од напнатост, од грижи, стане спокоен, смирен.
Албански: relaksohem, lirohem, rahatohem

олесни повеќе

олеснат
Вид збор: Глагол, свршен
(се олесни) Се растовари од грижа, мака, тешкотија - со кратка личнозаменска форма.
Албански: lehtësoj

оптегари повеќе

оптегарат
Вид збор: Глагол, свршен
(се оптегари) Се истегне, легне безгрижно, лежерно.
Албански: shtrihem

опушти повеќе

опуштат
Вид збор: Глагол, свршен
Олабави, ослободи од физичка или психичка напнатост.
Албански: relaksohem
Употреба: Разговорно

отпушти повеќе

отпуштат
Вид збор: Глагол, свршен
Разлабави, пушти да виси.
Албански: lehtësoj
Олабави, ослободи од напнатост.
Албански: lehtësoj
(се отпушти) Престане да се стега, да се држи здрвено, се релаксира.
Албански: relaksohet

подослободи повеќе

подослободат
Вид збор: Глагол, свршен
отпушти, релаксира

подотпушти повеќе

подотпуштаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се подотпушти) Се олабави, се ослободи од напнатост малку, донекаде.

поодврзе повеќе

Види и: одврзе (св.)
поодврзат
Вид збор: Глагол, свршен
(се поодврзе) Се одврзе малку, донекаде.
Албански: zgjidh, çel

поолабави повеќе

Види и: олабави (св.)
поолабават
Вид збор: Глагол, свршен
(се поолабави) Се олабави малку, во помала мера.
Албански: lirohet, çlirohet pak
Употреба: Преносно значење

пораатиса повеќе

Види и: раатиса (св.)
пораатисаат
Вид збор: Глагол, свршен
Ослободи некого малку од грижи.
Употреба: Разговорно

пораскомоти повеќе

Види и: раскомоти (св.)
(се) пораскомотат
Вид збор: Глагол, свршен
Се раскомоти малку, донекаде.

раатиса повеќе

раатисат
Вид збор: Глагол, свршен
Ослободи од грижи, успокои.
Турски: rahatlamak Албански: rahatoj
(се раатиса) Се ослободи од грижи , се успокои, заживее спокојно, без грижи.
Албански: rahatoj

раатисува повеќе

раатисуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се раатисува) се раатиса
Турски: rahatlamak
Употреба: Разговорно

раатлаиса повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
раатиса

разлабави повеќе

разлабават
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да стане лабаво.
Албански: liroj
Примери:
Ги разлабави малу веригите.
(се разлабави) Стане лабав.
Албански: liroj
Примери:
Се разлабави човекот.

раскомоти повеќе

раскомотат
Вид збор: Глагол, свршен
Симне од некого нешто што го стега - обично облека.
Албански: liroj, rahatoj
Примери:
Раскомоти го детето, нека си поигра слободно.

распартали повеќе

распарталат
Вид збор: Глагол, свршен
се отпушти се, се распаше
Албански: shpartallohem, lirohem
Употреба: Преносно значење

распаше повеќе

распашат
Вид збор: Глагол, свршен
(се распаше) Симне појас од себе.
Албански: lirohem, relaksohem

распушти повеќе

распуштат
Вид збор: Глагол, свршен
отпушти, разлабави
Албански: çlodhem

ратиса повеќе

Види и: раатиса (св.)
(се) ратисат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) раатиса
Турски: rahat
Употреба: Дијалектен збор

релаксира повеќе

(се) релаксираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Се опушти, опушта; олабави, олабавува; ослободи, ослободува од тензии; разоноди, разонодува; закрепне, закрепнува психички и физички.
Направи нешто да биде неформално и опуштено.
Ослободи или прости дел од казна.
Употреба: Правда
(се релаксира) Се опушти, се одмори, се разоноди.

тевнадиса повеќе

(се) тевнадисаат
Вид збор: Глагол, свршен
Се смирува, се успокојува, се ослободува од работа и сл.
Употреба: Разговорно
Примери:
Сега се тевнадисав, можеш да дојдеш.