reject - онтологија

врати повеќе

вратат
Вид збор: Глагол, свршен
Одбие нешто.
Албански: hedh poshtë

котлоса повеќе

котлосаат
Вид збор: Глагол, свршен
Одбие некого, понижи.

нејќе повеќе

нејќат
Вид збор: Глагол, несвршен
Не сака никого, нема чувство на љубов кон некого; не љуби.
Албански: nuk dashuron, rrefuzon

одбие повеќе

одбијат
Вид збор: Глагол, свршен
Не прифати некому нешто, не се согласи, не уважи, не усвои.
Албански: refuzoj

одрече повеќе

одречат
Вид збор: Глагол, свршен
Отрфли нешто.
Албански: refuzoj

откаже повеќе

откажат
Вид збор: Глагол, свршен
Не прифати, престане со прифаќањето на нешто.
Албански: refuzoj
(се откаже) Се одрече, напушти нешто договорено, нешто што се имало или што се вршело.
Албански: refuzoj

отфрли повеќе

отфрлат
Вид збор: Глагол, свршен
Одбие, не прифати нешто, не се согласи.
Албански: hedh, refuzoj
Употреба: Преносно значење
Решително напушти, одбие, откаже љубов, внимание и cл.
Албански: hedh, refuzoj
Употреба: Преносно значење

отфрлува повеќе

Види и: отфрли (св.)
отфрлуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
отфрли