regular - онтологија

закономерен повеќе

закономерни
Вид збор: Придавка
Што подлежи на определени закони, што настанува по определен редослед.

линиски повеќе

линискиот
Вид збор: Придавка
Што припаѓа, што се однесува на линија.

постојан повеќе

постојани
Вид збор: Придавка
Што се извршува, што се случува многу често.
Албански: i rregullt

правилен повеќе

правилни
Вид збор: Придавка
Што е рамномерен, ритмичен, изедначен.
Албански: i rregullt
Што задоволува одредени естетски критериуми и пропорции.
Албански: i rregullt, i saktë

рамномерен повеќе

рамномерни
Вид збор: Придавка
Еднаков, постојан во некој однос.
Примери:
Рамномерен развиток.

регуларен повеќе

регуларни
Вид збор: Придавка
Кој е рамномерен, правилен, нормален, редовен.
Примери:
По регуларен пат.
редовен, стандарден
Примери:
Регуларна армија, регуларна војска, регуларни трупи.

редовен повеќе

редовни
Вид збор: Придавка
Кој се извршува по затврден ред.
Албански: i rregullt