register - онтологија

евидентира повеќе

евидентираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
3апише, запишува, внесе, внесува во книга за евиденција.

заведе повеќе

заведат
Вид збор: Глагол, свршен
Запише, внесе во книга.
Албански: shënoj

зарегистрира повеќе

Види и: регистрира (св. и несв.)
зарегистрираат
Вид збор: Глагол, свршен
регистрира

книга повеќе

мн. книги
Вид збор: Именка, женски род
Специјална голема тетратка, со отпечатени обрасци во која се бележат, внесуваат некакви податоци.
Албански: libër
Употреба: Архаизам

пише повеќе

пишат
Вид збор: Глагол, свршен
Внесе во список, регистрира.
Албански: regjistroj
Употреба: Разговорно

пишува повеќе

пишуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се пишува) се пише
Албански: shkruhet

пријави повеќе

пријават
Вид збор: Глагол, свршен
(се пријави) Се јави, се запише, се вклучи, одговори (доброволно или по нечие барање).
Албански: regjistroj

регистар повеќе

мн. регистри
Вид збор: Именка, машки род
Список, преглед на нешто, книга за записи.
Албански: regjistër
Употреба: Административен термин
Степен на силата и височината на глас или музички инструмент.
Албански: regjistër
Употреба: Музика и танц
Направа кај музички инструменти за менување на височината, темброт и силата на звукот.
Албански: regjistër
Употреба: Музика и танц
Регулатор во некои машини и уреди; ред букви и клавиши на машина за пишување.
Албански: regjistrator
Употреба: Технологија

регистрира повеќе

регистрираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Запише, запишува в книга, внесе, внесува в регистар.
Албански: regjistër
Запише, запишува, одбележи, одбележува некој факт или појава.
Албански: regjistër