recipient - онтологија

адресат повеќе

мн. адресати
Вид збор: Именка, машки род
Примач на писмо, поштенска пратка или на порака, оној кому му е нешто упатено, наменето.
Албански: adresat, pranues

реципиент повеќе

мн. реципиенти
Вид збор: Именка, машки род
Примач на информации или нарачки.
Употреба: Информатика
Лице што прима трансфузија на крв.
Употреба: Медицина
Сад каде што се собираат течности и гасови.
Употреба: Хемија