recipe - онтологија

рецепт повеќе

мн. рецепти
Вид збор: Именка, машки род
Упатство за начинот на приготвувањето на нешто.
Албански: reçetë
Употреба: Гастрономија
Примери:
Рецепти за слатки.

рецептура повеќе

мн. рецептури
Вид збор: Именка, женски род
Упатство за пропишување, подготвување и издавање лекови во аптека.
Употреба: Медицина
Формула, постапка во создавање нешто.
Поука, пристап во извршувањето некаква дејност.