receive - онтологија

добие повеќе

добијат
Вид збор: Глагол, свршен
Прими (писмено или усно) некаква порака, соопштение, наредба.
Албански: pranon

дојде повеќе

Види и: иде (несв.)
дојдат
Вид збор: Глагол, свршен
Припадне, добие (дел при поделба).
Албански: merr
Употреба: Разговорно

дочека повеќе

Види и: чека (несв.)
дочекаат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине извесно време во очекување на некого или нешто.
Латински: pres
Прими, поздрави гости.
Албански: pres, priti

пресретне повеќе

пресретнат
Вид збор: Глагол, свршен
дочека, пречека, прими
Албански: prit, pranoj

прима повеќе

примаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Пречекува, дочекува некого во својот дом.
Албански: pranoj
Дочекува некого во канцеларија, ординација и дава услуги, работи.
Албански: pranoj
Добива нешто што е упатено, испратено, наменето.
Албански: marr, pranoj
Добива, зема како приход.
Албански: marr, fitoj
Прифаќа нешто на определен начин, реагира на нешто.
Албански: pranoj

прими повеќе

примат
Вид збор: Глагол, свршен
Пречека некого во својот дом.
Албански: pranoj
Пречека некого во канцеларија или ординација и даде услуги.
Албански: pranoj
Пречека некого во официјална посета; поздрави гости.
Албански: pranoj, prit
Земе во постапка нешто предадено, доставено по службен пат.
Албански: pranoj
Добие нешто што е упатено, испратено, наменето.
Албански: pranoj
Добие, земе како приход.
Албански: pranoj, merr
Земе, добие нешто при лекување (лек, вакцина, инјекција).
Албански: merr, pranoj

фати повеќе

фатат
Вид збор: Глагол, свршен
За радио или телевизиски приемник - прими емисија.
Албански: pranoj
Употреба: Разговорно