realize - онтологија

види повеќе

видат
Вид збор: Глагол, свршен
увиди, разбере, сфати, најде, согледа
Албански: kuptoj

збидне повеќе

(се) збиднат
Вид збор: Глагол, свршен
(само во 3. л.) Се исполни, се случи, стане реалност.

изврши повеќе

извршат
Вид збор: Глагол, свршен
(се изврши) се оствари, се исполни
Албански: realizoj

исполни повеќе

исполнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се исполни) Се оствари.
Албански: realizohet

обвистини повеќе

(се) обвистинат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане вистина, се потврди вистинитоста на нешто што е претходно кажано.

објективизира повеќе

објективизираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Подложи, подложува на објектив(из)ација, направи, прави нешто да биде реално, објективно.
Албански: objektivizon

овистини повеќе

(се) овистинат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане вистина, се оствари, се исполни нешто.

оживотвори повеќе

оживотворат
Вид збор: Глагол, свршен
Спроведе во живот некоја замисла.
Примери:
Тој ја оживотвори старата идеја.

опредмети повеќе

опредметат
Вид збор: Глагол, свршен
Претвори во предмет, во реалност.

осознае повеќе

осознаат
Вид збор: Глагол, свршен
Спознае, стане свесен за нешто.

оствари повеќе

остварат
Вид збор: Глагол, свршен
(се оствари) Стане вистинит, реален.
Албански: realizoj

прогледа повеќе

прогледаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да сфаќа, да ги разбира работите.
Албански: kupton
Употреба: Преносно значење

разбере повеќе

разберат
Вид збор: Глагол, свршен
Сподели чувства, мисли, желби со некого.
Албански: realizoj

реализира повеќе

реализираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
(се реализира) се оствари, се остварува
Албански: realizohet

спроведува повеќе

Види и: спроведе (св.)
спроведуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
остварува, извршува

увиди повеќе

увидат
Вид збор: Глагол, свршен
сфати, се увери

увидува повеќе

Види и: увиди (св.)
увидуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
увиди
Примери:
Тој секогаш доцна ги увидува своите грешки.

чувствува повеќе

чувствуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Сознава, станува свесен за нешто.
Албански: ndjenë