read - онтологија

допрочита повеќе

Види и: прочита (св.)
допрочитаат
Вид збор: Глагол, свршен
Прочита целосно, до крај.

дочита повеќе

дочитаат
Вид збор: Глагол, свршен
Исчита до крај.

зачита повеќе

зачитаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да чита.
Албански: fillon të lexoj

испрочита повеќе

Види и: прочита (св.)
испрочитаат
Вид збор: Глагол, свршен
Прочита нешто од почеток до крај или повеќе книги, текстови.

исчати повеќе

исчатат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со чатење.
Употреба: Архаизам

исчита повеќе

исчитаат
Вид збор: Глагол, свршен
Прочита до крај, се што било за читање; прочита многу книги, текстови.
Албански: lexoj deri në fund

начита повеќе

(се) начитаат
Вид збор: Глагол, свршен
Прочита доволно, многу, до задоволување.

отпее повеќе

Види и: пее (несв.)
отпеат
Вид збор: Глагол, свршен
Прочита напишан текст.
Албански: lexoj, këndoj
Употреба: Архаизам

отчита повеќе

отчитаат
Вид збор: Глагол, свршен
Прочита податоци од мерен инструмент.
Албански: lexoj
Употреба: Технологија

пее повеќе

пеат
Вид збор: Глагол, несвршен
чита
Албански: këndoj, lexoj
Употреба: Архаизам

попее повеќе

попеат
Вид збор: Глагол, свршен
Чита малку, кратко време.
Албански: këndoj, lexoj
Употреба: Архаизам

попрочита повеќе

Види и: прочита (св.)
попрочитаат
Вид збор: Глагол, свршен
Прочита малку, делумно нешто.

препее повеќе

препеат
Вид збор: Глагол, свршен
прочита
Албански: lexoj
Употреба: Архаизам

прочита повеќе

Види и: чита (несв.)
прочитаат
Вид збор: Глагол, свршен
Исчита текст (книга, дел од текст; информација, податок).
Албански: lexoj
Некому гласно изложи пишан текст.
Албански: lexoj
Разбере нечии внатрешни преживувања, чувства, желби, мисли и сл.
Албански: lexoj
Употреба: Преносно значење

чати повеќе

Види и: чита (несв.)
чатат
Вид збор: Глагол, несвршен
чита
Употреба: Архаизам

чете повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
чита
Употреба: Дијалектен збор

чита повеќе

читаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(без предмет) Знае да користи напишан текст.
Албански: lexoj
(преод.) Чита книга, писмо, роман итн.
Албански: lexoj
Употреба: Преносно значење
(за ноти) Чита ноти - ги познава нотите, може да ги испее или да ги отсвири.
Албански: lexoj
Употреба: Музика и танц