reaction - онтологија

противдејство повеќе

мн. противдејства
Вид збор: Именка, среден род
Дејство што е спротивно на некое друго дејство.

реакција повеќе

мн. реакции
Вид збор: Именка, женски род
Дејство што се јавува како одговор на некакво воздејство, одглас, противдејство.
Албански: reakcion
Употреба: Физика
Одговор на организмот на надворешно или внатрешно дразнење.
Албански: reakcion
Употреба: Медицина
Остра промена на настроението, на пример, опаѓање на силата по некакви напори.
Албански: reakcion
Употреба: Преносно значење
Заемно дејство на две или повеќе материи, што доведува до создавање нови материи.
Албански: reakcion
Употреба: Хемија
Општествена група што му се противставува на прогресот.
Албански: reakcion
Употреба: Политика