rattle - онтологија

ждранга повеќе

ждрангаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Тропа, предизвикува силни испрекинати звуци.

затопоти повеќе

затопотат
Вид збор: Глагол, свршен
топоти
Албански: rrapëllij

затрака повеќе

затракаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да трака.

затропоти повеќе

Види и: тропоти (несв.)
затропотат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да тропоти.

заџангари повеќе

заџангарат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да џангари.
Албански: përplas, ushton
(се заџангари) Се затреска.
Албански: përplaset, ushton

ѕангари повеќе

Види и: ѕан (изв.)
ѕангарат
Вид збор: Глагол, несвршен
За метален или стаклен предмет.

истропа повеќе

истропаат
Вид збор: Глагол, свршен
Тропне одненадеж и силно.
Албански: trokas

пукоти повеќе

пукотат
Вид збор: Глагол, несвршен
Испушта или прави звук проследен со пукот.

тропоти повеќе

тропотат
Вид збор: Глагол, несвршен
треска, лупа
Примери:
Воденицата тропоти.

штрака повеќе

штракаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За дрвена направа која со вртење на рачката произведува звук кој штрака.
Албански: ulurimë