rationalism - онтологија

рационализам повеќе

(едн.) разионализмот
Вид збор: Именка, машки род
Филозофско убедување во безграничната сила на човечкиот разум.
Албански: racionalizëm
Употреба: Филозофија
Правец во теоријата на познанието што го признава разумот како единствен извор на вистинското знаење.
Албански: racionalizëm
Расудлив однос кон животот, кон постапките.
Албански: racionalizëm