quantity - онтологија

број повеќе

мн. броеви
Вид збор: Именка, машки род
Bид полнозначен збор со кој се означува количество.
Албански: sasi

бројност повеќе

(едн.) бројноста
Вид збор: Именка, женски род
Голема количина, во голем број.

квантитет повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Количина, бројност, големина во физичка смисла.
Албански: kuantitet

квантум повеќе

(едн.) квантумот
Вид збор: Именка, машки род
количина, бројност, големина, опсег

количество повеќе

мн. количества
Вид збор: Именка, среден род
Својство на нештата да бидат определени, измерени по обем, големина, бројност.
Албански: sasi, kuantitet

количина повеќе

Види и: количество (ср.)
мн. количини
Вид збор: Именка, женски род
количество
Албански: sasi

маса повеќе

мн. маси
Вид збор: Именка, женски род
Вкупно количество од нешто.
Албански: sasi

мера повеќе

мн. мери
Вид збор: Именка, женски род
Количество или степен од нешто што се мери.
Албански: masë, kuantitet