pull - онтологија

вади повеќе

вадат
Вид збор: Глагол, несвршен
Извлекува нешто од некаде (надвор).
Албански: tërheq
Извлекува, отстранува нешто (од човечко или животинско тело).
Албански: tërheq
Извлекува нешто од друг, посебен предмет.
Албански: tërheq

влече повеќе

влечат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Со тргање движи нешто не одвојувајќи го од површината.
Албански: tërheq

вовлече повеќе

вовлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Повлече, собере нешто навнатре.
Албански: tërheq

довади повеќе

довадат
Вид збор: Глагол, свршен
Извади до крај.
Албански: nxjerr krejt

дотрга повеќе

дотргаат
Вид збор: Глагол, свршен
Испие, повлече, вдише нешто до крај.
Албански: nxjerr
Употреба: Преносно значење

дрпа повеќе

дрпаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Грубо трга, тегне, влече некого или нешто.
Албански: tërheq

дрпне повеќе

дрпнат
Вид збор: Глагол, свршен
дрпа

завлече повеќе

завлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да влече нешто не одвојувајќи го од површината, да носи нешто.
Албански: tërheq

завлечка повеќе

Види и: влечка (несв.)
завлечкаат
Вид збор: Глагол, свршен
завлече
Албански: nxjerr
(се завлечка) се завлече
Албански: zvarrit, nxjerr

извади повеќе

извадат
Вид збор: Глагол, свршен
Сосила извлече, искорне.
Албански: nxjerr, heq

измолкне повеќе

измолкнат
Вид збор: Глагол, свршен
Извади, извлече нешто од негде.
Албански: tërheq, nxjerr

истрга повеќе

истргаат
Вид збор: Глагол, свршен
Повлече, со тргање извлече.
Албански: tërheq

истргне повеќе

истргнат
Вид збор: Глагол, свршен
Извлече нешто со брзо, еднократно тргнување.
Албански: shkul, nduk
Оттргне, одеднаш одземе нешто.
Албански: shkul, nduk, këpus

молкне повеќе

молкнат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Влече, трга нешто.
Албански: tërheq
(се молкне) се влече, се трга
Албански: tërheq

навади повеќе

навабат
Вид збор: Глагол, свршен
Извади многу нешта.
Албански: heq, largon

повлече повеќе

повлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да влече.
Албански: tërheq
Тргне, потргне некого или нешто.
Албански: shtyj
(се повлече) Се помести наназад.
Албански: u tërhoq

подвлече повеќе

подвлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави под нешто со влечење.
Албански: tërheq

подзавлече повеќе

Види и: завлече (св.)
подзавлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Завлече малку во одредена мера.
Албански: shkul

подизвлекува повеќе

Види и: подизвлече (св.)
(се) подизвлекуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
подизвлече

подизвлечка повеќе

подизвлечкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Извлечка малку, донекаде нешто од некаде, со мака, со труд.
(се подизвлечка) Се извлечка, се спаси со мака од некаде или од некаква ситуација.

поистегне повеќе

Види и: истегне (св.)
поистегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Истегне нешто малку, донекаде или уште малку.
Албански: tërheq, zgjas

попривлече повеќе

Види и: привлече (св.)
попривлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Приближи малку некого или нешто кон себе.

потегне повеќе

потегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Потргне нешто со влечење.
Албански: tërheq
Тргне да оди некаде.
Албански: filloi
Употреба: Народна поезија
Тегне малку.
Албански: tërheq

потрга повеќе

потргаат
Вид збор: Глагол, свршен
Трга малку, кратко време.
Албански: tërheq pak

потргне повеќе

потргнат
Вид збор: Глагол, свршен
Повлече некого или нешто.
Албански: tërheq

поттргне повеќе

поттргнат
Вид збор: Глагол, свршен
Повлече некого малку, во мала мера.
Албански: tërheq pak

привлече повеќе

привлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Привлече кон себе.
Албански: tërheq

собере повеќе

соберат
Вид збор: Глагол, свршен
Соедини, состави, расположи близу еден до друг; свие, прибере.
Албански: grumbulloj

стегне повеќе

стегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Повлече краишта на нешто, цврсто сврзе.
Албански: shtrëngoj

тегли повеќе

теглат
Вид збор: Глагол, несвршен
За спрегнато животно или друго средство со кое тоа се заменува.
Албански: tërheq
Трга, влече во определен правец.
Албански: nisem
трга, растегнува
Албански: nduk

тегне повеќе

тегнат
Вид збор: Глагол, несвршен
тегли, влече
Албански: tërheq

трга повеќе

тргаат
Вид збор: Глагол, несвршен
влече, повлекува
Албански: tërheq
тегли, влече
Албански: tërheq
вовлекува, пие, вдишува
Албански: tërheq

тргне повеќе

тргнат
Вид збор: Глагол, свршен
потегне
Албански: tërheq, shkul
(се тргне) се повлекува
Албански: tërhiqem