publish - онтологија

доиздаде повеќе

Види и: издаде (св.)
доиздадат
Вид збор: Глагол, свршен
Издаде книга, списание до крај, сите примероци или томови.
Албански: botoj

издаде повеќе

издадат
Вид збор: Глагол, свршен
Печати, објави книга или друг печатен материјал.
Албански: botoj, publikoj

излезе повеќе

излезат
Вид збор: Глагол, свршен
Се појави во јавност, се објави, се отпечати (книга, списание, весник).
Албански: u paraqit

објави повеќе

објават
Вид збор: Глагол, свршен
Публикува, издаде, отпечати нешто.
Албански: publikon

обнароди повеќе

обнародат
Вид збор: Глагол, свршен
Објави, публикува нешто.
Албански: publikoj

печати повеќе

печатат
Вид збор: Глагол, несвршен
Објавува во печат.
Албански: publikoj, botoj
За весник, списание - објавува на своите страници.
Албански: publikoj, botoj

појави повеќе

појават
Вид збор: Глагол, свршен
(се појави) Излезе нешто во јавност, се отпечати, се објави.
Албански: publikoj

помести повеќе

поместат
Вид збор: Глагол, свршен
Објави текст во весник, книга и сл.
Албански: publikoj, botoj

публикува повеќе

Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Објави, објавува пред јавноста, најчесто во пишана форма.

пушти повеќе

пуштат
Вид збор: Глагол, свршен
Издаде весник, списание и сл.
Албански: botoj