protector - онтологија

закрилник повеќе

мн. закрилници
Вид збор: Именка, машки род
заштитник, покровител

заштитник повеќе

мн. заштитници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што заштитува.

заштитница повеќе

Види и: заштитник (м.)
мн. заштитници
Вид збор: Именка, женски род
Tаа што заштитува.
Албански: mbrojtëse

муктар повеќе

мн. муктари
Вид збор: Именка, машки род
Старешина на маало во градот, селски старешина. Платен заштитник на имот и живот.
Турски: muhtar
Употреба: Административен термин , Историја

протектор повеќе

мн. протектори
Вид збор: Именка, машки род
покровител, заштитник

хранител повеќе

мн. хранители
Вид збор: Именка, машки род
чувар, покровител
Албански: mbrojtës
Употреба: Архаизам
Примери:
ангел-хранител