protect - онтологија

доварди повеќе

довардат
Вид збор: Глагол, свршен
(се доварди) се дочува, се зачува
Албански: mbroj deri në fund

заварди повеќе

завардат
Вид збор: Глагол, свршен
зачува, заштити
Албански: mbroj
(се заварди) се зачува, се заштити
Албански: mbroj

закрили повеќе

закрилат
Вид збор: Глагол, свршен
Заштити, згрижи некого.

зачува повеќе

Види и: чува (несв.)
зачуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Дочува, сочува нешто од негативно влијание или дејство.
Албански: mbroj
(се зачува) Остане здрав, се заштити.
Албански: mbroj

заштити повеќе

Види и: штити (несв.)
заштитат
Вид збор: Глагол, свршен
Засолне, спаси од опасност, непријатност.
Албански: mbroj
Некој одбрани, сочува некого од нешто.
Албански: mbroj
(се заштити) се засолне, се одбрани, се зачува
Албански: mbrohem

обезбеди повеќе

обезбедат
Вид збор: Глагол, свршен
Доведе некого или нешто во нормална и сигурна состојба, заштити од опасност.
Албански: mbroj

осигури повеќе

осигурат
Вид збор: Глагол, свршен
Заштити некого од опасност.
Албански: mbroj

пази повеќе

пазат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се пази) се чува
Албански: ruhem

подзаварди повеќе

подзавардат
Вид збор: Глагол, свршен
(се подзаварди) Се заварди некое време, донекаде.

позачува повеќе

Види и: зачува (св.)
позачуваат
Вид збор: Глагол, свршен
(се позачува) Се зачува, се заштити донекаде.
Албански: ruaj, mbroj

поосигури повеќе

Види и: осигури (св.)
поосигурат
Вид збор: Глагол, свршен
(се поосигури) Се осигури донекаде.
Албански: siguroj

претпази повеќе

претпазат
Вид збор: Глагол, свршен
Заштити, зачува од нешто.
Албански: mbroj, ruaj

самозаштити повеќе

(се) самозаштитат
Вид збор: Глагол, свршен
Заштити самиот себеси, со сопствени сили.

чува повеќе

чуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Брани, штити - од некого или од нешто.
Албански: mbroj
Варди, внимава на нешто да се одржи во добра состојба, одржува нешто.
Албански: ruaj, mbroj

штеди повеќе

штедат
Вид збор: Глагол, несвршен
чува
Албански: ruaj
(се штеди) Внимателен е спрема себеси.
Албански: ruhem, kursehem

штити повеќе

штитат
Вид збор: Глагол, несвршен
Заштитува од некого или од пешто.
Албански: mbroj
Примери:
Штити од муви, комарци итн.
(се штити) Се заштитува од нешто.
Албански: mbrohem