proportion - онтологија

пропорција повеќе

мн. пропорции
Вид збор: Именка, женски род
Сооднос на составните делови на некоја целост.

размер повеќе

мн. размери
Вид збор: Именка, машки род
Големина на нешто определена со некаква единица за мерење.
Албански: proporcion
Примери:
Размерот на игралиштето не им одговара на прописите.

размерност повеќе

Вид збор: Именка, женски род
размерен

сразмер повеќе

мн. сразмери
Вид збор: Именка, машки род
големина, размер
Албански: madhësi, përpjestim
Примери:
Несреќа од големи сразмери.