proletarian - онтологија

плебеец повеќе

мн. плебејци
Вид збор: Именка, машки род
Во речта на аристократските кругови - човек од „ниско” потекло.
Албански: proletar, plebe
Употреба: Економија , Преносно значење

пролетер повеќе

мн. пролетери
Вид збор: Именка, машки род
Лице без сопствени средства за производство што живее од продажбата на својот труд; наемен работник.
Албански: proleter
Употреба: Политика

пролетерски повеќе

пролетерскиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува или му припаѓа на пролетер.
Употреба: Политика