produce - онтологија

вади повеќе

вадат
Вид збор: Глагол, несвршен
произведува, изработува
Албански: prodhon

даде повеќе

дадам
Вид збор: Глагол, свршен
произведе, роди, носи
Албански: prodhoj

добие повеќе

добијат
Вид збор: Глагол, свршен
Произведе, стекне, постигне нешто (како резултат на труд, на дејност).
Албански: prodhon

извади повеќе

извадат
Вид збор: Глагол, свршен
Произведе со вадење од некаде.
Албански: nxjerr
Произведе со сечење, режење и сл.
Албански: prodhon

испродуцира повеќе

Види и: продуцира (св. и несв.)
испродуцираат
Вид збор: Глагол, свршен
продуцира

продуцира повеќе

продуцираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
произведе, произведува
Албански: prodhoj

произведе повеќе

произведат
Вид збор: Глагол, свршен
Создаде со работа материјални или духовни вредности.
Албански: prodhoj

работи повеќе

работат
Вид збор: Глагол, несвршен
изработува, произведува
Албански: prodhon
Употреба: Економија

создаде повеќе

создадат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане причина, придонесе да се појави нешто.
Албански: krijon

штанцува повеќе

штанцуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Произведува сериски.
Албански: prodhon
Употреба: Нестандарден збор , Преносно значење