procession - онтологија

крсти повеќе

Вид збор: Именка, множина
литија (обично во време на суша)
Употреба: Црковен термин

литија повеќе

мн. литии
Вид збор: Именка, женски род
Во православната црква процесија од верници со свештенство како церемонијал на набожност.
Употреба: Црковен термин

поворка повеќе

мн. поворки
Вид збор: Именка, женски род
Организирано движење на многу луѓе во редови едни по други.

процесија повеќе

мн. процесии
Вид збор: Именка, женски род
Низа од луѓе што се движат по определен распоред и ритам; свечена поворка.