private - онтологија

интимен повеќе

интимниот
Вид збор: Придавка
Што не се покажува во јавност.
Албански: intim, privat

личен повеќе

лични
Вид збор: Придавка
Што се однесува на емотивниот, внатрешниот живот на едно лице.

приватен повеќе

приватни
Вид збор: Придавка
Што се однесува, што припаѓа на одредено лице, семејство.
неофицијален, личен
Што се засновува и што се прави, што работи со средства и капитал на приватник (приватници).

срамен повеќе

срамни
Вид збор: Придавка
Интимен, што припаѓа во сферата на интимноста.
Албански: privat, intim
Употреба: Разговорно

физички повеќе

физичка
Вид збор: Придавка
Во правото, за човек.
Албански: fizik, privat
Употреба: Правда