pride - онтологија

возгордее повеќе

(се) возгордеат
Вид збор: Глагол, свршен
Се вообрази, стане многу горделив, надмен.
Употреба: Книжевен збор

гордее повеќе

(се) гордеат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Се чувствува горд.

погордее повеќе

(се) погордеат
Вид збор: Глагол, свршен
Се гордее малку, кратко време.
Стане премногу горд, надмен.

понаша повеќе

(се) понашаат
Вид збор: Глагол, несвршен
се гордее